“In calitate de director general executiv in cadrul organismului de standarde columbian, ICONTEC International, permiteti-mi sa va impartasesc cateva idei.

Pentru inceput, este interesant sa fii parte a unei organizatii care disemineaza cunostinte. De asemenea este important sa observi interactiunile dintre comitetele tehnice care implica un mix de cunostinte de management si comportament uman. In aceste sedinte este important a lucra cu – si nu impotriva –oameni cu experiente, personalitati si opinii diferite.

Este recompensant sa lucrezi in cadrul unei organizatii care ajuta societatea. Companiile pot obtine certificate pentru diverse standarde, fiind un lucru extraordinar, dar de standarde beneficiaza in mod real piata si oamenii in activitatea lor cotidiana.

Cum putem sa atragem mai multe femei in activitatea de standardizare ? Am sentimentul ca nu e o problema de gen, cu una de lipsa de informatie. Majoritatea oamenilor, mai ales in Columbia, nu sunt constienti de munca desfasurata in domeniul standardizarii. Cu siguranta, inainte de a ma alatura ICONTEC, daca m-ati fi intrebat ce face o persoana in domeniul standardizarii, cu siguranta nu as fi stiut raspunsul.

Desi standardizarea este prezenta in toate domeniile, exista o prezenta mai puternica unde expertii sau persoanele implicate sunt interconectate cu profesiuni dominate de barbati.

In consecinta, pentru a atrage mai multe femei in activitatea de standardizare, avem nevoie sa:

• oferim mai multe informatii cu privire la munca din standardizare
• sa aplicam din ce in ce mai mult standardizarea in cadrul noilor tehnologii
• sa schimbam modalitatea in care oamenii vad standardele (fiind cunoscuta expresia “profesiune plictisitoare, standarde plictisitoare”)

Este nevoie, de asemenea, sa raspundem intrebarilor oamenilor: unde pot fi invatate mai multe lucruri despre standardizare, ce experienta si abilitati sunt necesare, ce incearca sa obtina standardizarea, ce se poate astepta in termeni de evolutie profesionala.

De asemenea, trebuie sa schimbam idea ca standardizarea este doar o profesiune legata de logistica. Este mai mult decat atat, in consecinta trebuie sa subliniem sfera mai larga a managementului de proiect.”

María Zulema Vélez Jara
Director executiv ICONTEC International (Colombian Institute of Technical Standards and Certification)
Columbia