Standardele ISO sunt dezvoltate in conformitate cu reguli stricte care permit garantarea transparentei si a corectitudinii. Insa construirea consensului intre partile interesate si procedura de revizuire publica a acordului obtinut pot consuma mult timp.

Pentru unii utilizatori ai standardelor, in special pentru cei care activeaza in sectoarele de evolutie rapida a tehnologiei, este uneori mai avantajos sa cada de acord asupra unor specificatii tehnice pe care sa le publice rapid, decat sa urmeze toata filiera, cu toate ajustarile necesare, prin care se ajunge la un document care are statutul de standard international cu drepturi depline.

Prin urmare, pentru a satisface astfel de nevoi, ISO a conceput noi cadre de referinta sau alte tipuri de specificatii, dintre care se evidentiaza specificatiile disponibile public (PAS), specificatiile tehnice (TS), rapoartele tehnice (TR) sau acordurile internationale de grup de lucru (IWA), care pot fi publicate intr-un stadiu intermediar, inainte de obtinerea unui consens deplin.