18 august 2012. Institutul Britanic de Standardizare (BSI), una dintre cele mai importante organizatii din domeniul auditarii sistemelor si proceselor de management, i-a acordat de curand certificatul ISO 27001:2005 bancii nigeriene Access Bank Plc (www.accessbankplc.com).

Certificarea ISO/IEC 27001 reprezinta o atestare mondiala a protectiei si securitatii informatiei conform standardului elaborat de Organizatia Internationala pentru Standardizare (ISO) si de Comisia Electrotehnica Internationala (IEC).

Implementarea sistemelor de management al securitatii informatiei (SMSI) conform standardului ISO 27001:2005 ofera o abordare sistematica a minimizarii riscului de acces neautorizat sau de pierdere a informatiei si a garantarii faptului ca sunt aplicate masuri eficiente de protejare a datelor.

Dl Tokunbo Martins, directorul departamentului de supraveghere a operatiunilor bancare al Bancii Centrale a Nigeriei (BCN), a elogiat banca comerciala pentru aceasta realizare. El a fost reprezentat la ceremonia de acordare a certificarii ISO 27001 de dna Sola Ogunmoroti, care a subliniat nevoia ca bancile sa se asigure ca aplica un mecanism eficace de control al infrastructurii lor IT pentru a lupta impotriva infractiunilor cibernetice si pentru a garanta siguranta tranzactiilor electronice.

Ogunmoroti a descris tehnologia informatiei drept un factor motrice major in activitatile bancii.

Martins si-a exprimat opinia referitoare la aceasta realizare a bancii: “Certificarea Access Bank vine intr-un moment in care intreaga lume si-a dat seama de importanta securitatii tranzactiilor.”

Comentand certificarea ISO, directorul general al Access Bank, dl Aigboje Aig-Imoukhuede, care a fost reprezentat de un director executiv al bancii, dl Victor Etuokwu, a tinut sa precizeze ca banca va continua sa isi dezvolte procesele care le asigura clientilor o inalta calitate si siguranta a serviciilor bancare.

“Aceasta este o confirmare a faptului ca anumite standarde au fost indeplinite, insa este inceputul unei alte calatorii. Suntem constienti ca acest lucru ii atribuie bancii responsabilitati suplimentare. BCN si BSI au constatat ca si conducerea superioara este constienta de aceste responsabilitati si ca se angajeaza sa garanteze o buna functionare”, a spus Etuokwu.

Seful departamentului de management al riscului de credit din cadrul Access Bank, dl Joe Osojie, declarase anterior: “Access Bank s-a implicat in acest proiect pentru a stabili un cadru pentru gestionarea securitatii informatiilor asociate platformei noastre electronice.” www.allafrica.com