Edenderry Power a primit certificarea sistemului de management al energiei (SMEn) ISO 50001 in urma unei evaluari independente realizate de Certification Europe.

Parcursul catre obtinerea certificarii ISO 50001 a ajutat echipa Edenderry Power sa adopte cele mai bune practici in utilizarea eficienta a energiei in beneficiul organizatiei. “Inainte de a ne dezvolta sistemele pentru a indeplini cerintele standardului ISO 50001, managementul energiei facea parte din controlul resurselor de mediu. O parte din eforturile initiale a constat in a separa cele doua sisteme atat procedural, cat si mental. Apoi am identificat economii reale de energie in cadrul fabricii, in special in legatura cu electricitatea folosita acolo ca parte a procesului de conversie. Implementarea ISO 50001 si examinarea amanuntita a utilizarii energiei la fata locului ne-au ajutat sa identificam doua mari oportunitati de recuperare a caldurii interne,” a declarat Richard Neale, director de mediu, sanatate si securitate la Edenderry Power.

Dermot Gibbons, auditorul principal al sistemelor de management al energiei de la Certification Europe, s-a concentrat asupra relevantei specifice pe care o are certificarea ISO 50001 pentru activitatile desfasurate de Edenderry Power.

“Pentru a respecta cerintele sistemului de management al energiei si pentru a obtine certificarea ISO 50001, cei de la Edenderry Power si-au elaborat o serie de politici, proceduri si protocoale. Ei au obtinut avantaje imediate si pe termen lung, care au avut ca rezultat atat economii legate de costuri, cat si cresterea eficientei operationale, optimizarea utilizarii echipamentelor si sensibilizarea membrilor personalului la toate nivelurile fata de problemele energiei.”

Importanta ‘factorului uman’ in obtinerea si pastrarea certificarii ISO 50001 a fost scoasa in evidenta de Stephen O’Connor, reprezentantul managerial al Edenderry Power:

“ISO 50001 a oferit o abordare structurata a managementului energiei in intreaga organizatie, ca si o ‘mentalitate a masurarii’ pentru conducere si angajati, de a depista potentialele oportunitati de economisire a energiei in fiecare etapa a prelucrarii. O constatare suplimentara in cadrul structurii noastre organizatorice, impartasita de conducere si de angajati, a fost ca este putin probabil ca un singur element sa duca la economii majore si ca drumul catre ‘eficienta energetica’, in cea mai mare parte a sa, consta din imbunatatiri mici, progresive, obtinute cu greu. Tocmai aceasta abordare colectiva si sistematica a standardului ISO 50001 ne-a ajutat sa identificam multe oportunitati marginale de progres. De unele am profitat deja, iar altele sunt proiecte in curs de desfasurare.”

Edenderry Power este detinut si operat de Bord na Móna, care este cel mai mare furnizor de servicii integrate si utilitati ecologice din Irlanda (electricitate, incalzire, recuperarea resurselor, apa, medii de cultura, solutii ecologice si servicii asociate. Edenderry Power este pe piata din anul 2000, avand 45 angajati directi si alti 250 indirecti prin intermediul furnizorilor si a serviciilor furnizate fabricii. Centrala ultramoderna din comitatul Offaly produce 120MW de electricitate, care acopera circa 3% din cererea inregistrata pe plan national.

Certificatul ISO 50001 este cel mai recenta din seria de realizari obtinute de Edenderry Power in ceea ce priveste cele mai inalte standarde internationale. In iunie 2002, Edenderry Power a devenit prima organizatie din Irlanda care a obtinut certificarile ISO 9001, ISO 14001 si OHSAS 18001 ca parte a unui sistem de management integrat evaluat de atunci de acelasi organism de certificare, Certification Europe. Pentru mai multe informatii, vizitati www.edenderrypower.ie.