Cel mai utilizat standard international va fi modificat in 2015. O comisie alcatuita din reprezentanti ai organizatiilor si din specialisti s-a reunit pentru a defini pozitia franceza fata de acest subiect.

8 mai 2012. Renault, BNP Paribas, Kraft Foods France, Total, Nexter… Toate aceste companii, atat de diferite intre ele, participa la lucrarile comisiei franceze insarcinate cu revizuirea standardului ISO 9001. Procesul este unul complex, iar finalizarea sa nu este asteptata inainte de 2015.

In Franta, peste 30000 de companii detin certificarea ISO 9001. Un succes care a permis popularizarea standardului pe scara larga, fara ca oamenii sa stie neaparat despre ce este vorba. “Acest standard demonstreaza capacitatea unei organizatii de a respecta procesele pe care ea insasi si le-a definit,” a explicat Dori Nissan, sef de proiect la Asociatia Franceza de Standardizare (AFNOR – www.afnor.org).

Concret, acest management al calitatii ii permite unei societati sa dovedeasca in ochii clientilor si ai furnizorilor sai ca procesele sale de fabricatie sunt omogene si durabile, ceea ce permite obtinerea unor produse de o calitate constanta. Succesul lui ISO 9001 se explica prin caracterul sau international si aplicabil mai multor sectoare. “El este definit de Organizatia Internationala de Standardizare (ISO), care reuneste peste o suta saizeci de tari,” continua Dori Nissan.

De la crearea sa, in 1987, standardul ISO 9001 a cunoscut doua evolutii, in 2000 si in 2008. La origine, se axa in special pe controlul calitatii produselor. O schimbare majora a survenit in 2000, odata cu trecerea la managementul proceselor. “Ideea este ca daca o companie aplica procesele potrivite, calitatea produselor nu se va lasa asteptata,” precizeaza Dori Nissan.

Discutia in curs de desfasurare ar putea sa aduca din nou schimbari majore. Problema este ca preocuparile companiilor din diferitele tari care participa la organizarea ISO nu sunt neaparat identice. In Franta si in Europa, partile interesate au o dorinta clara de a integra managementul riscului in standardul ISO 9001. In schimb, de cealalta parte a Atlanticului, forta financiara a companiilor are prioritate.

Un proces complex de revizuire
Adoptarea unei filosofii in favoarea alteia va avea consecinte asupra candidatilor la obtinerea acestui standard, chiar daca Dori Nissan precizeaza ca divergentele se axeaza mai mult pe “ordinea prioritatilor decat pe subiectele in sine”.

Companiile franceze sunt sensibile la aceste riscuri. Treizeci dintre ele participa la comisia de standardizare. Numeroase organisme publice sunt, la randul lor, parti interesate, ca si diferiti specialisti in certificare, cum ar fi Bureau Veritas. Toti s-au strans sub egida AFNOR, care exercita o misiune recunoscuta ca fiind de interes general in cadrul Ministerului Industriei.

Procesul de revizuire este deosebit de complex. Pana in septembrie 2012, comisia se va reuni pentru a determina caietul de sarcini. O noua versiune va fi scrisa atunci de specialistii de la AFNOR. O comisie internationala se va reuni pentru a valida lucrarile fiecarei tari si pentru a realiza un document de ansamblu. Trebuie sa aiba loc un vot pozitiv. In continuare, comisiile nationale se intalnesc din nou pentru a analiza documentul actualizat si pentru a suscita si a analiza comentariile pe marginea acestuia. Iar acest proces trebuie sa se repete timp de trei ani. Obiectivul: sa se ajunga la o versiune finala in 2015.

Le Figaro l-a intervievat pe Raphaël Palumbo, directorul Palumbo Industries, un IMM specializat in prelucrarea pieselor metalice, cu o cifra de afaceri de 6,5 milioane de euro.

De ce ati solicitat certificarea ISO 9001?
Ne-am decis sa demaram procesul de certificare acum sase sau sapte ani. Tocmai fuzionasem doua santiere industriale si voiam sa aplicam proceduri identice. Privind retrospectiv, certificarea ne-a adus mult, caci ea ne-a permis sa avem un mod de organizare apropiat de cel al unei mari intreprinderi.

Este posibil sa va dispensati de o asemenea certificare in ceea ce-i priveste pe clientii dvs.?
In ziua de azi, nu. 95 % dintre cei care ne fac comenzi sunt in sectorul auto, iar certificarea este indispensabila pentru a avea o sansa de a deveni furnizorul unui constructor auto. Iar certificarea ISO 9001 e chiar insuficienta acum, de vreme ce a trebuit sa demaram un proces de certificare specific sectorului auto (ISO/TS 16949).

Cat costa o certificare ISO 9001?
Initial, certificarea ne-a costat 15000 euro. Si 4000 euro anual pentru a o pastra. In plus, constrangerile pentru a o obtine au fost destul de greoaie in primii doi ani. In sfarsit, avem o persoana care isi petrece jumatate din timp ocupandu-se de acest aspect. (dupa o stire Le Figaro)