Chandigarh, India. 17 martie 2012. Luand o decizie controversata, Departamentul de Politie din Chandigarh a stabilit ca nu-si va mai reinnoi anul acesta certificarea ISO 9001:2008. Hotararea a fost luata tinand cont de feedbackul negativ dat de opinia publica indiana in privinta eficientei politistilor din Uttarakhand in investigarea si inregistrarea rapoartelor de prima informare, printre altele.

Si reprezentantii oficiali ai conducerii politienesti au constatat, la randul lor, ca diferitele sectii de politie din Chandigarh nu mai indeplinesc standardele internationale ISO.

Inspectorul general P K Srivastva a confirmat decizia, insa a refuzat sa faca orice comentarii suplimentare. O sursa din politie a dat declaratii publicatiei Times of India: “Decizia a fost luata avand in vedere performanta generala a politiei din Uttarakhand din ultimul an, care a fost plina de greseli si de alte neregularitati.”

Departamentul de Politie a obtinut certificarea ISO in timpul mandatului fostului inspector general Shanti Kumar Jain in martie 2008, tinand cont de feedbackul pozitiv de atunci dat de opinia publica si de faptul ca toate cele 11 sectii de politie din Chandigarh erau echipate cu facilitati de ultima ora.

De curand, un studiu privind administrarea politiei, efectuat de prof. Anil Monga de la Universitatea din Panjab, a scos la lumina nemultumirile din randul publicului in privinta functionarii politiei locale. Desi studiul a constatat ca 90% dintre locuitorii orasului sunt satisfacuti de raspunsul prompt al fortelor de ordine, totusi 68% dintre cei chestionati au declarat ca nu sunt satisfacuti de modul in care politia se ocupa de cazuri, furnizeaza copii ale rapoartelor sau trateaza cetatenii – cu referire la comportamentul nepoliticos al unor politisti din diverse sectii. Aproximativ 37% dintre respondenti au pretins ca au fost ignorati in mod deliberat de politisti, in timp ce 31% au acuzat politistii ca sunt pur si simplu necuviinciosi.

Aceeasi sursa din politie a mai spus: “Exista unele sectii de politie carora li s-au acordat certificate ISO, insa numerele lor de telefon fix nu functioneaza din cauza facturilor in asteptare.” Un politist a adaugat: “Investigarea unor cazuri odioase, ma refer in special la cazul rapirii si asasinarii unui baietel de 5 ani, Khushpreet Singh, a pus in evidenta abilitatile de investigare a politiei din Chandigarh.”