Parlamentul zimbabwian primeste certificarea ISO 9001:2008

Harare, Zimbabwe. 28 septembrie 2012. Parlamentul statului Zimbawe a primit certificarea Organizatiei Internationale pentru Standardizare ISO 9001:2008, devenind astfel prima instutie de acest fel care obtine aceasta distinctie pe continentul african si cea de-a doua care reuseste acest lucru la nivel mondial, dupa parlamentul scotian.

Certificarea ISO 9001 i-a fost acordata parlamentului zimbabwian de catre Asociatia de Standarde din Zimbabwe (SAZ) in urma unui audit minutios al sistemelor implementate.

Potrivit agentiei de stiri New Ziana, in timpul ceremoniei de acordare a certificatului ISO 9001, care s-a desfasurat la Camera Senatului, secretarul parlamentar Austin Zvoma a declarat ca, desi parlamentul zimbabwian este parlamentul cel mai lipsit de resurse din regiune, el a reusit totusi sa indeplineasca cerintele extrem de stricte ale Asociatiei de Standarde din Zimbabwe si sa obtina certificarea ISO 9001:2008. Zvoma a mai spus ca aceasta realizare a fost rezultatul eforturilor depuse de parlament de a le oferi servicii de calitate clientilor si partilor interesate.

“Probabil ca nu suntem cea mai buna administratie din lume, insa ne mandrim mult cu faptul ca incercam sa oferim cele mai bune lucruri in tot ceea ce facem. Nu am permis ca limitarea resurselor sa devina o scuza pentru schimbarea practicilor noastre curente,” a declarat Zvoma.

Certificarea ISO 9001 reflecta existenta unui sistem de management al calitatii elaborat pentru a ajuta organizatiile sa garanteze indeplinirea nevoilor clientilor si a celorlalte parti interesate in timp ce indeplinesc si celelalte cerinte legislative si de reglementare aplicabile in domeniul lor de activitate.

“Ne-am confruntat cu constrangeri legate atat de resurse, cat si de posturile vacante din Parlament, insa nu am lasat acest lucru sa devina o piedica in obtinerea certificarii ISO,” a precizat Zvoma.

“Am facut efortul de a obtine certificarea ISO pentru a promova integritatea Parlamententului regional pana in 2013, gandindu-ne ca nu poti fi un atlet ca Usain Bolt decat daca alergi in fata. De aceea am urmarit si am testat certificarea ISO,” a mai spus el.

Parlamentul zimbabwian si-a lansat saptamana aceasta planul strategic pe cinci ani prin care vizeaza sa ofere servicii de calitate in guvernarea tarii. (www.bernama.com si www.newsday.co.zw)