Statele Unite au ajutat 10 companii filipineze sa obtina certificarile HACCP si ISO 17025

Cagayan de Oro City, Filipine. 29 iunie 2012. Ambasadorul Statelor Unite in Filipine, Harry K. Thomas Jr., a acordat ieri distinctii unui numar de 10 companii din insula filipineza Mindanao care au obtinut certificarile HACCP (analiza riscurilor si a punctelor critice de control) si certificarea ISO 17025 in urma asistentei primite de la Agentia SUA pentru Dezvoltare Internationala (USAID).

HACCP este un sistem care asigura faptul ca productia alimentelor indeplineste cerintele de siguranta pentru protejarea sanatatii publice. ISO 17025 este un standard international care garateaza faptul ca laboratoarele care testeaza produse indeplinesc anumite cerinte privind calitatea si competenta.

La acest eveniment au mai participat si Gloria Steele, directorul misiunii USAID/Filipine, Luwalhati Antonino, presedinte secretar al Autoritatii de Dezvoltare Mindanao (MinDA), si Alicia Eusena, director regional al Departamantului de Comert si Industrie.

Cele 10 companii care au obtinut certificarile HACCP si ISO 17025 sunt urmatoarele: Vjandep Foods, Perfectly Natural Herbs Corporation, Lucille’s Food Products, Renova Foods, San Isidro Cooperative, Lao Integrated Farms, Magpet Agro-Industrial Cooperative, Magsilum ARC Cooperative, Fast Laboratories si Philexport Quality Control Laboratory.

“Indeplinind cerintele stricte privind calitatea si siguranta alimentelor impuse de certificarea HACCP, v-ati crescut sansele de a intra pe noi piete de export si de a vinde celor mai discriminatorii cumparatori din lume,” a remarcat ambasadorul Thomas in discursul tinut in timpul ceremoniei de premiere.

Prin intermediul programului sau Growth with Equity in Mindanao (GEM), USAID a initiat in 2009 Proiectul de Asistenta in Certificarea HACCP pentru a oferi asistenta tehnica unor companii selectionate din Mindanao, in vederea dezvoltarii sistemelor si procedurilor necesare conformitatii si certificarii HACCP de catre o agentie de certificare de terta parte, recunoscuta international.

Anul trecut, USAID si-a extins programul pentru a include si asistenta tehnica necesara obtinerii certificarii ISO 17025. (dupa o stire www.mb.com.ph)