Pe 28 aprilie se celebreaza Ziua internationala pentru siguranta si sanatate la locul de munca.
Gestionata de catre Organizatia Internationala a Muncii (International Labour Organization – ILO), Ziua internationala pentru siguranta si sanatate la locul de munca are ca obiectiv ridicarea gradului de constientizare si prevenirea accidentelor de munca si diminuarea imbolnavirilor profesionale la nivel mondial.

In confomitate cu datele furnizate de ILO:
• 6300 de oameni mor in fiecare zi ca rezultat al accidentelor de munca sau in urma bolilor profesionale
• 317 milioane de accidente au loc anual la locul de munca

Urmare a accidentelor si imbolnavirilor la locul de munca, angajatorii se confrunta cu pensionari anticipate costisitoare, pierderi de personal calificat, absenteism si prime de asigurare ridicate. Concret, povara economica anuala cauzata de practicile necorespunzatoare legate de siguranta si sanatatea la locul de munca se estimeaza a se ridica la un procent de 4% din produsul intern brut la nivel global. Insa toate aceste accidente pot fi prevenite.

Pentru a ajuta organizatiile sa reduca numarul de accidente de munca, bolile si ranirile profesionale, ISO lucreaza la un standard care va furniza, pentru prima oara, un cadru international pentru siguranta si sanatatea ocupationala, viitorul standard ISO 45001.

ILO este una din organizatiile care contribuie la dezvoltarea acestui standard, impreuna cu alti jucaori cheie precum Institutul pentru siguranta si sanatate ocupationala si Organziatia internationala independenta pentru certificare.

Un prim proiect al acestui standard ISO 45001 va fi disponibil pentru consultare in prima parte a anului 2015. “Crearea unui mediu de lucru sigur este de importanta critica pentru succesul oricarei afaceri si reprezinta una din cele mai bune modalitati de a atrage/pastra personalul si de a maximiza productivitatea. Desi se afla inca in perioada preliminara, viitorul standard ISO va furniza mediului de afaceri la nivel global o fundatie solida pentru a obtine succese pe termen lung” a declarat Charles Corrie, secretar al comitetului care dezvolta standardul (ISO/PC 283).